NASA отложи изстрелването на свръхтежката ракета Ес Ел Ес към Луната

...
NASA отложи изстрелването на свръхтежката ракета Ес Ел Ес към Луната
Коментари Харесай

NASA отложи изстрелването на мегаракетата към Луната заради тропическата буря Никол

NASA отложи изстрелването на свръхтежката ракета Ес Ел Ес към Луната с два дни - от 14 за 16 ноември, поради приближаващата се тропическа стихия Никол, която се трансформира в вихър, оповестиха международните организации.

Космическият център " Кенеди " е покрай средата на зоната от 386 км на атлантическия бряг на Флорида. Там, съгласно синоптиците, е най-вероятно да връхлети в сряда вечерта или в ранните часове на четвъртък като вихър от категория 1 тропическата стихия Никол. Към вторник вечерта Никол беше с оптималната мощ на ветровете 100 км/ч и набира мощ, до момента в който се насочва към северните Бахамски острови напът за Флорида, заяви Националният център за ураганите в Маями.

Ураганът от категория 1 е с оптимални непрекъснати ветрове от 119-153 км/ч.

Ракетата от последващо потомство на NASA, която е висока колкото 32 етажа, беше изведена на стартовата площадка предходната седмица, с цел да бъде изработен трети опит за изстрелването й без екипаж до Луната и назад.

Полетът е първата задача от амбициозната стратегия на NASA за проучване на Луната " Артемис " (Артемида). Изстрелването беше планувано за понеделник идната седмица.

Приближаването на Никол накара НАСА да отсрочи този старт с най-малко два дни - до сряда, 16 ноември, което дава опция на  служащите да се погрижат за фамилиите и домовете си преди бурята и да приготвят ракетата за полет по-късно, написа Българска телеграфна агенция. NASA съобщи, че ще остави ракетата " Ес Ел Ес " и капсулата " Орион " на стартовата площадка по време на бурята, вместо да се пробва да ги върне в хангара, което би лишило 12 часа и крие спомагателни опасности.

Ракетата би трябвало да устоя на пороен дъжд и ветрове до 137 км/ч.

Ако ракетата бъде изстреляна на 16 ноември, капсулата " Орион " би трябвало да се върне на 11 декември. Възможна е и друга дата за изстрелване - 19 ноември. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР